Jezik: Slovensko | Italiano

Kako izbrati pravo klimatsko napravo?

Si tudi vi vsako  poletje obljubite, da je to zadnje poletje brez klimatske naprave? 
Če je odgovor pritrdilen, si ne dovolite letos ponoviti enake obljube.
Poskrbite, da bo letos vaš dom prijetno ohlajen, ko se boste želeli skriti pred visokimi temperaturami in soparnim zrakom.
Velika prednost sodobnih klimatskih naprav je, da lahko z njimi prostore pozimi tudi učinkovito ogrevamo.

Pri nakupu klimatske naprave bodite pozorni na naslednje postavke:

  • moč klimatske naprave
  • energetski razred klimatske naprave
  • proizvajalec naprave

Moč klimatske naprave

Moč klimatske naprave, je odvisna od velikosti vašega bivalnega prostora in dodatnih virov toplote. Dodatni vir toplote je predvsem sonce, ki preko oken ogreva prostor. Prav tako vpliva na potrebno moč tudi število oseb, ki se nahajajo v prostorih. Pomembno je koliko prostorov želite ohladiti in kako so prostori med seboj ločeni. Ali v prostore sonce sveti večji del dneva ali so bolj na senčni strani objekta. Pomembno je tudi v kateri prostor želite namestiti klimatsko napravo. Če je to kuhinja boste potrebovali zmogljivejšo klimatsko napravo, saj je kuhinja vedno bolj topla kot ostali prostori. Vsekakor je za določitev moči klimatske naprave najbolje upoštevati nasvet strokovnjaka s tega področja, ki bo na podlagi izračuna in izkušenj pravilno določil potrebno moč naprave.

Energetski razred klimatske naprave

Energijske nalepke nakazujejo v kateri energijski razred od A do G se uvršča naprava glede na porabo energije oziroma prihranek energije z vidika uporabnika. Lestvici se dodajo še trije nadaljnji razredi A+, A++ in A+++, ki označujejo energijsko najučinkovitejše izdelke. Nalepke imajo tudi barvno lestvico od zelene, ki označuje energijsko najbolj učinkovite naprave do rdeče, ki označuje energijsko najmanj učinkovite naprave. Korist energijske nalepke je, da na enostaven način kupcem pomagajo izbrati izdelke, ki porabijo manj energije, in s tem omogočajo dolgoročne prihranke.

Proizvajalec klimatske naprave

Proizvajalec klimatske naprave je pomemben faktor, po katerem se boste odločali pri nakupu. Renomiran proizvajalec je običajno garancija za kakovostnejše materiale iz katerih je naprava narejena, večja razpoložljivost rezervnih delov in boljša tehnična podpora pri morebitnih popravilih.

MITSUBISHI

Podjetje Mitsubishi Electric je globalno znano tehnološko podjetje, ki proizvaja izredno kvalitetne klimatske naprave. Znane so tako po manjših notranjih in zunanjih enotah montažnih klim različnih moči, ki bodo zadovoljile vsak stanovanjski prostor (njihove najzmoglivejše  naprave imajo kar 8,1 kW hladilne moči). Zadnji modeli imajo vgrajen Wi-Fi modul, ki omogoča upravljanje na daljavo preko pametnega telefona ali tablice.

DAIKIN

Daikin je eno najpomembnejših podjetij na področju klimatskih naprav. Pozornost posveča visoki kvaliteti in varovanju okolja, sem spada novi patentiran hladilni plin R32 ki je rezultat  dolgoletnih raziskav in izkušenj. Z svojo tehnologijo podjetje Daikin zagotavlja natančno vzdrževanje zahtevanih parametrov v bivanjskem prostoru ter višji nivo udobja, ki ga lahko v trenutku prilagodi vašim potrebam. Novejše klimatske naprave Daikin  imajo že serijsko  vgrajen Wi-Fi modul, ki omogoča, da se povežete s svojim pametnim telefonom in napravo upravljate kar iz daljave.

Ključno redno vzdrževanje

Čeprav je uporaba klimatske naprave preprosta, pa je za njeno učinkovitost in dolgi rok, pa tudi za zdravje potrebno poskrbeti z rednim vzdrževanjem. Če klimatske naprave ne vzdržujemo, pridejo z ohlajenim (ali segretim) zrakom v prostor tudi bakterije, trosi in plesen, katere  lahko bistveno poslabšajo bivanjsko okolje .

Nasveti:

  • Poskrbite, da bo klimatska naprava strokovno vgrajena, saj je njena učinkovitost precej slabša, če ni nameščena na pravi lokaciji. Poskrbite, da bo dovolj prostora, okrog zunanje in notranje enote, da bo lahko zrak neovirano krožil.
  • Priporoča se ,da se filter klimatske naprave preveri vsaj enkrat mesečno in po potrebi očisti. Te lahko očistimo z nežno milnico in pred ponovno vgradnjo posušimo. 
  • Letno naj napravo preveri pooblaščeni serviser. 
  • Zaprite okna in vrata med delovanjem klimatske naprave. Tako tudi klimatski napravi ne bo treba delovati s polno močjo.
  • Osončene prostore čez dan zastrite in tako zmanjšajte vpliv sončnih žarkov na temperaturo v prostoru.
  • Ne pretiravajte s prenizko nastavljeno temperaturo, saj to poveča porabo energije, negativno pa vpliva tudi na zdravje.
  • Pred nakupom klimatske naprave preverite vrednost na energijski nalepki. Razlika v porabi energije med posameznimi energijskimi razredi (na testu so imeli naprave od A+++ do A) je namreč zelo velika.

 

 

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.